31 januari 2012

Oppskrift på en deilig vinterdag!


Vinteren er fortsatt her selvom man inni mellom lengter etter våren.
Her er en oppskrift på en deilig vinterdag :o))
Viktig å kunne nyte fine vinterdager også. 
Tekst stempelet er fra North Star Stamps og er stemplet med StazOn på acetat.

  "Oppskrift på en deilig vinterdag:
1liter skyfri himmel
6ss kalde hender
Stor dose ull
3 engler i snøen
1 liten rød nese
5ts kuldegrader
krydres med 1/2 meter snø,
peiskos, telys og varm kakao
Blandes godt sammen,
strø over med noen 
snøkrystaller og 
server med polvotter."

Under her er en layout som jeg scrappet for et par år siden...det var en deilig vinterdag :o))


Ønsker dere en flott vinterdag og håper du kan nyte dagen!

28 januari 2012

Tidsbrist...

...lider vi väl av lite till mans då och då. Ibland händer det något, där man känner att ett kort hade varit på sin plats, men inga kort finns färdiga...och köpa....nä, det vill man kanske inte, i alla fall inte om man är inbiten kortmakare som jag. Passa på att skaffa ett litet lager av lämpliga mönstrade papper till ändamålet!




Här har jag använt mig av fina papper från Paper Maze med lilla Anna som tema. Som dekoration stansade jag med en Sizzix die ut två rosetter samt pyntade dem med knappar och lite floss ut gömmorna. Stämpeln "Tänker på dig" kommer också från Paper Maze, blingstenarna är från YouDo.
Det som tog mest tid att göra var de två rosetterna, men de kan man ju göra ett gäng och ha klara om man vill. Totalt tror jag inte att kortet tog mer än 15 minuter att göra...och så blev det ju handgjort!

Ha en riktigt skön söndag!

25 januari 2012

Ta vara på julens blommor

En av mina julfavoriter är vita hyacinter!
 Jag köper massor under hela december och älskar doften som sprider sig i hela huset. Dom vita doftar något mindre än tex rosa och lila, vilket kan vara bra att veta om man är känslig för dofter. Men såklart är det ju synd att kasta när dom blommat över, så idag bjuder jag på lite tips hur du kan ta tillvara på dina hyacintlökar.

Ett gammalt husmorstips är att spara dom till nästa år och driva upp,
för att ha lagom till jul.. inomhus.. men, jag är inte så bra på det där, så jag brukar plantera lökarna ute i stället!

Här nere i Skåne har vi sällan tjäle och då är det bara att gräva ner dom ca 1 dm ner i jorden på önskad plats. Men i resten av Sverige kan det vara mer snö och fruset, så istället kan man ta tex en plastbalja el banankartong och hälla rejält med sand i.
Gräv ner lökarna i sanden och täck med lite halm eller granris.
På våren när tjälen släppt är det dags att gräva ner i jorden. 

Första året händer oftast ingenting. Eventuellt kommer lite gröna blad, men året efter kan du njuta av dina hyacinter ute i rabatten fram på vårkanten i stället. Och för varje år blir dom ju bara fler och fler ;)

Tack för titten!




23 januari 2012

Nya Scraputmaningar till nr 3/12

Scraplift

En scraplift är mer eller mindre en kopiering av en befintlig layout. Det kan vara upplägg, färg, form, titel, användning av dekoration etc. Till nummer 6 liftar vi Helena Påhlsson. Vi presenterar bidragen i mån av plats så skicka gärna in din tolkning till oss, senast den 10 mars.




Maila en bild och ett par rader om ditt projekt till helena.p@inzpira.se.


Skiss av Marie Mison Johansson.




Vi presenterar bidragen i mån av plats så skicka gärna in din tolkning till oss, senast den 10 mars.
Maila oss en bild och ett par rader om ditt projekt till: helena.p@inzpira.se

21 januari 2012

Blyertsteckningar och fixativ

Att teckna med blyerts är kul för det är så fritt och enkelt att justera misstag - däremot så är det lätt hänt att man drar ut och smetar till arbetet. Jag brukar göra så att om jag gjort en sektion som jag känner mig nöjd med så fixerar jag det området med fixativ och låter torka ca tio minuter. Sedan är det bara att börja arbeta igen utan risk att förstöra något. Det som är så bra med fixativ är att man kan gå tillbaka och justera och lägga till utan problem.
När arbetet är färdigt lägger jag på ett lager fixativ över hela teckningar, låter torka och lägger på ett lager till. Då håller det perfekt!

Fixativ fungerar även till andra medium - som exempelvis Pastel, kol, vattenfärg mm. En bra investering för att bevara sina arbeten och underlätta arbetet under tiden man sitter med det. Fler tipz och trix med fixativ kommer i ett senare inlägg!




19 januari 2012

Alla hjärtans dag närmar sig...

God morgon!
Om mindre än en månad är det alla hjärtans dag. Inte klokt, det var ju jul nyss, och nyår var ju förra veckan eller något. Så känns det i alla fall, tycker jag.
Nåväl, när nu tiden envisas med att kuta iväg som Carl Lewis i nya springskor, så får man väl helt enkelt anpassa sig.

Ett sätt att hushålla med tiden är, som jag tidigare skrivit, att jobba med skisser, att lifta sig själv och att inte ställa så höga krav på att alltid hitta på något helt nytt. Det kan ju bli himla bra ändå!
Till exempel kan man använda sig av ett superenkelt upplägg och variera det litegrann för att passa alla möjliga olika stilar, teman och tekniker! Här är tre små kort jag gjort (och en skiss jag slängde ihop efteråt) med exakt samma upplägg. Man får ut fyra dubbelvikta kort av ett vanligt 12-tumsark med cardstock om man gör dem 4x4 tum, vilket jag tycker blir väldigt sött och lätt att skicka/ge bort. Jag höll dem alla väldigt enkla, men ändå blev de rätt olika, eller hur?
Tänk då, vilken otrolig massa kort man skulle kunna få om man dessutom varierade stilen ännu mer.

Vintagestuk a'la Anne, kanske? Klatschigt poppigt som Karin? Kanske rentav en layout?!
Bara fantasin sätter gränser.

Cardstock: Bazzill Kraft & silverfärgad
Wellpapp: YouDo
Blommor, blad, halvpärlor & brads: YouDo
Alfabet: American Crafts, Lily Bee, handskrivet
Kugghjul:
Sizzix Bigz™ Die – Gadget Gears (656636)
Stencil: Crafter's Workshop
Annat: Akrylfärg, symaskinssöm, häftklamrar, vit penna (Pilot) samt två nålar


Ha en riktigt bra, inzpirerad dag!

17 januari 2012

Panpastel och YouDo

Hejsan
Hoppas att ni har det bra i vintersverige, här i Skåne är det mest grått. Jag piggar upp mig själv med de härliga färgerna panpastel.
Jag tog ett brunt cardstock som jag målade lite gesso på. När det hade torkat gick jag igång med panpastel. Så härligt att fylla på med lite färg i allt det gråa!
YouDo stämplar och tejp blev pricken över i:et.





Glöm inte bort att anmäla dig till våra online kurser. Det finns allt från nybörjarkurs till mer avancerade kurser. Kika in på http://www.inzpira.se/.

Ha en trevlig dag!

15 januari 2012

Længsel efter sommer



Her om vinteren nyder jeg at sidde med de dejlige sommerbilleder og lave LayOut's.
Her er det en dejlig niece der er lavet LO om.
Mønster papir og stempler er fra PaperMaze.
Der er brugt ensfarvet karton fra Bazzil, og stempelsværte er cat-eyes.
Til stempeltryk er der brugt YouDo - Pigment Ink.
-Jeg har farvelagt stempeltryk og brugt lidt papirblomster.
Fortsat god søndag !

10 januari 2012

Kortskissen till Inzpira nummer 6


Här är kortskissutmaning nr 6 till alla er kortmakare.  

Det är fritt att tolka den men det ska tydligt synas att man inspirerats av skissen.
Vi behöver ditt bidrag så fort som möjligt, senast den 10 mars 2012.
Maila en bild och ett par rader om ditt projekt till: zarah[@]inzpira.se
(Kom ihåg att ta bort klamrarna först.)
Var snäll och döp både ditt mail och din bild till "Kortskissen nr 6 - Ditt Namn" (dvs till exempel "Kortskissen nr 6 - Anna Svensson") så blir jag jätteglad!

Villkor:
Projekten får ej tidigare ha varit publicerade, ej heller visats upp i gallerier, bloggar, hemsidor, varit med på mässor eller på annat sätt visats upp. De får naturligtvis heller inte visas innan deadlinen passerat och ni fått besked om huruvida ert alster blivit utvalt eller ej. Tänk också på att inte skicka/ge bort ditt projekt - om vi publicerar det kommer vi troligen att behöva få in det för fotografering.

Tidningens tema kommer att vara "rosor" - så skicka också gärna in kort med detta tema till mig! Skisskorten behöver alltså inte ha tema, och temakorten behöver inte följa skissen utan dem skapar ni helt fritt utifrån den inspiration temat ger er.

Vi längtar efter att se era fina tolkningar!

9 januari 2012

Att göra egna bakgrunder

Jag bara älskar mönstrade papper, men ibland är det faktiskt roligt att ha gjort även bakgrunden själv. Här är ett litet tips på ett enkelt sätt att göra en på:

Tag ett glossy paper, alltså ett blankt papper, typ fotopapper. Du behöver också lite plastfolie samt någon akrylfärg, jag har använt en guld och en pärlemorskimrande, men man kan ta helt vanliga akrylfärger också.

Skrynkla samman plastfolien och doppa den i lite akrylfärg. Dutta sedan ut den på glossypapperet och låt torka.




Nu är det dags att färga in bakgrunden. Jag använde mig dels av en regnbågsdyna (den blå), som jag bara rollar ut, dels av olika Distressfärger, som jag arbetar in med hjälp av Blending Tool.



Klart, svårare än så är det inte!
Prova gärna själv, det är så roligt att det är svårt att sluta när man väl kommer igång. Lycka till!

Kram, Karin

7 januari 2012

Trender för 2012

Det händer otroligt mycket i skaparvärlden, hela tiden. Nya produkter och tekniker utvecklas och presenteras på löpande band. Man häpnar lätt över producenternas massiva innovationsförmåga. Att förutse trender är inte det lättaste, men roligt är det! Vilken produkt eller teknik kommer slå 2012? Kommer vi att göra väskor av gamla segeldukar? Använda gamla jeansbyxor att måla på? Göra papper av ko-skit? Ja, det vore tekniskt möjligt, jag har sett detta göras på elefantspillning på Sri Lanka.



Vad tror du blir den nästa stora trenden? Skriv en rad - det är alltid kul att höra ifrån er!

4 januari 2012

4 Januari - Läsarbidrag


 Vi fick in ett härligt läsarbidrag på mailen - en påminnelse om att "one man's junk is another man's treasure" och att det mesta går att återbruka. 
Maritha tog helt sonika en gammal katalog och vek ihop som ett träd - urcoolt!



"Det är faktiskt ganska enkelt att vika..
Först tar man en sida och viker ner hörnet, utefter ryggen..  Sen viker man samma sida efter ryggen igen. Då blir det en liten trekant som sticker ut i nederkant. Den vek jag bakåt, motsatt håll mot vad jag vikt det andra.
Jag har gjort en liten skiss över detta. "






Tack för tipset! Fortsätt gärna skicka in till oss, vi älskar att se vad ni pysslar med hemma i stugorna.


3 januari 2012

The Colorroom - inzpiration

I den senaste Inzpira tidningen var där en skiss/färgkombo från The Colorroom.
Det finns en skiss från dem i varje nummer. Jag får förtur och kan göra en LO... Deras sida bjuder verkligen på massor av inspiration.
Du hittar den här

I detta numret finns denna



och min tolkning ser ut så här



( egentligen får man inte visa sina alster förrän 3 månader efter tidningens utgivande men jag har en specialdeal med mina Colorroom alster)

Om du är sugen på att skapa efter denna skiss ( eller efter någon annan av Colorrooms skisser) så kan du gärna ladda upp dina alster här och gärna skriva att du hittat inzpiratonen i Inzpira Magazine.

jag bjuder på en extra idag då jag scrappade efter en annan skiss i mellandagarna






Ni glömmer väl inte utmaningarna till nästa nummer ?? De finns på Inzpiras hemsida under calls... Sista dagen den 10 januari.


// Helena P

1 januari 2012

Godt Nyttår!!



Et nytt år har startet og ny kalender må opp på veggen.
Her er en kalender i vintage stil, malt med Gesso og limt på noen gamle blonder og annet stæsj. 

Ønsker deg et riktig GODT NYTTÅR!
Takk for året som er gått og vi gleder oss til et nytt år med masse inzpirasjon.
Hilsen oss i Inzpira Magazine