14 augusti 2011

Scrapbooking på Sri Lanka
Minns du när du gjorde din första layout? Jag minns min och den kolossala glädjen över mitt verk. Och jag har varit med om många människor som blir helt lyriska när de upptäcker skapandets kraft. Men jag har nog aldrig varit med om något så värmande som att skapa med barnen på Sri Lanka. Det var ett vackert ögonblick som jag kommer att bära med mig för lång tid framåt.

Vi befinner oss i Hewadiwela på Sri Lanka. Närmare bestämt på St Anthony’s Boys Home, ett barnhem där 30 barn, helt eller delvis föräldralösa, lever efter att ha räddats från ett farofyllt liv på gatan. Barnhemmet drivs av Olivia och Fred Bartholomeusz som lämnade Australien 2004 för att viga sina liv till att ge de föräldralösa barnen en bättre tillvaro. Här finns det allra viktigaste: Mat, vatten, trygghet, gemenskap och kärlek. Barnen lever en ganska strikt tillvaro (i alla fall med svenska mått mätt) med mycket aktiviteter och rutiner. Nu under sommaren har barnen bild en timme varje dag. Vad passar väl bättre då än att scrappa tillsammans med barnen? Det har de nämligen aldrig gjort.

Papper och annat spännande som skänkts av ScrapRoom och ett par vänliga själar i Inzpira teamet sprids ut på bordet efter en kort genomgång om de få principerna i Scrapbooking. Barnen är mycket ivriga att komma igång. Vi med. Alla volontärer hjälper barnen att få papper, fästa sina foton, hitta rätt bokstäver och annat. Det fästs stickers så det står härliga till och inte en ledig yta lämnas kvar. Alla, tjejer som killar, fullkomligen frossar i stickers. Vilken entusiasm! Barnen är så stolta över sina mästerverk och skulle säkert kunna ha fortsatt resten av dagen.

Lärdomarna var många. Barnen hittade andra användningsområden för materialet. Många hade trätt blingbrads på fingrarna som ringar, virat om halskedjor och Peel-Off stickers blev till örhängen. Allt kom till användning, inget gick till spillo. Det som var kvar när alla motiv på stickersarken var tagna rullades ihop till en liten boll och användes som dekoration på layouterna. Ingen gnällde över att det inte gick att få stickers i samma variant utan man hittade kreativa lösningar på allt. Men jag lärde mig att skall man scrappa med barn på Sri Lanka så skall man ladda upp med fler E och U för de har många sådana bokstäver i sina namn!

Ett projekt, en timme men ett minne för livet.

Ett utförligare reportage och fler bilder kommer i Inzpira nummer 2.

1 kommentar:

  1. Hi,
    Wonderful initiative. It's wonderful to see these kids happy. They need more things like this for them.
    BRAVO!

    Greetings from France !!

    SvaraRadera