13 september 2012

Besök i Linnéagårdens växthus

”Välkomna in i bastun” hälsades vi, Helena B och jag, när vi kom stegande på grusgången vid Linnéagårdens vackra, hundraåriga växthus-som-blivit-butik-och-fik. Under augustis ditintills varmaste dag samlades vi nämligen, ett gäng tidningsmänniskor med trädgårdsintresse, för att få se och höra vad branschproffsen hade att berätta om höstens trender.

Själv tyckte jag mest att det såg ut som ett litet himmelrike. Med tyllgardiner hängande som moln i taket och sfäriska rislampor som samsades med industriellt stålfärgade lampor och vackra körsbärsblommor på kal stam blev växthuset till en oas i värmen. Vi slog oss ner kring borden och småpratade sinsemellan, tills värdinnorna Malin Hidesäter & Erika Wallin från Blomsterfrämjandet presenterade upplägget för dagen.

Mitt kaffe blev stående bortglömt på bordet medan vi sedan fick förmånen att se Minna Mercke Schmidt visa blomsterarrangemang och presentera nya blomsorter. ”Odla på höjden!” tipsade Minna, och visade på en stege med rottingblomsterlådor (ack så vackra, redan i sig själva). Det där med att göra exakt likadant i alla krukor, eller blomsterlådor, det är heller inget för Minna som föreslog att man istället kunde hålla ihop ett flertal blomsterbehållare med en enhetlig färgskala, men våga sig på lite olika höjder och texturer. Det skapar intresse och blir mer personligt, menade hon – och visst är det så!”Det är enkelt att odla på höjden, för man vattnar uppifrån så rinner vattnet neråt av sig själv” skojade Minna, som slog ett slag för ätliga prydnander ibland blommorna. En enkel kruka sklogs in i Savoykål och knöts om med ett grovt hampasnöre. Små kvittenkart träddes upp på ståltråd och fästes ihop till en enkel krans med en bastrosett som enda ytterligare prydnad. Till och med de gröna fläderbären fick nytt liv, för dem trädde Minna upp på en hjärtformad ståltråd med skaft som sedan fick samsas med en lysande cerise cyklamen.

Bästa tipset var nog ändå Minnas lilla stridsrop ”Använd det du tycker om!”.
Om du har en snygg ljuslykta, varför inte plantera i den? En tillbringare, en trälåda som klätts med plast, en gammal bakform, en vacker flaska… Allt går att använda, och på så sätt kan man alltid omge sig med sina favoritsaker, även om värmeljus kanske inte känns så aktuellt eller om en karaff med saft känns mer som en flugfälla än som en praktisk lösning.
Så, vad är hett i höst? Industriellt råa ytor, metall, naturmaterial och lila! Lila blomster och lilatonade blad samsades med silverfärgat och grönt. Betongkrukor, nät och rotting var stort både i Minnas föreläsning och i Linnéagårdens egen butik och växthus.

Sammanfattningsvis: Våga vara lila i höst! Odla med personlighet och gruppera udda saker snyggt, snarare än att strömlinjeforma. …och glöm för all del inte att kika in i Minnas underbara blogg för mer inspiration.Bonustipz! När du får hem nya blommor, tänk på att jorden ofta är näringsmättad och vatten uppifrån kan då göra mer skada än nytta, då den drar ner all näring på en gång till rötterna. Vattna istället underifrån, så överlever din blomma längre.

Bonustipz! När din vackra hortensia slokar, kolla först så att den inte fått en överdos av sol, innan du vattnar. Hortensia nickar lätt litegrann om det blir för varmt, och den behöver oftare snarare svalka, än vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar