15 december 2012

Äppel, päppel...

Är Du en av alla de människor som kanske, i juletider, köper lite för mycket mat? Äpplen, till exempel? Eller har du kanske kvar av höstens goda äpplen, fast de börjar bli sådär tråkiga och trista och liksom skrumpna?
INNAN du slänger dem till Koltrastarna, har jag ett litet illsnabbt bonustips:

Äppelmos/sylt är supergott till risgrynsgröt!

Börja med att gå igenom äpplena och se vilka som är "bortom räddning". Skär bort fula halvor (spara dem och lägg ut dem till Koltrastarna, om du bor på ett ställe där du kan göra det. De blir gladare än någon enda sopgubbe, jag lovar!) och tärna sedan ner äpplena till lagom små bitar. Jag gillar lite tuggmotstånd, så jag är inte så noga med att de ska vara lika stora.
Micra dem (ha eventuellt en liten skvätt vatten i botten på ditt microkärl.). Jag vet, det låter knasigt, men det funkar. Mittemellanvärme i några minuter och VIPS är de nästan klara.

Under tiden diskar du ur några glasburkar och torkar dem i ugnen på 100 grader, så att de blir steriliserade.

Släng nu ner äppelbitarna i en kastrull och rör ner syltsocker. Hur mycket är helt upp till eget tycke och smak, och vilken sorts äpplen man har. Använd mer om sylten/moset ska stå lite längre. Ska det ätas samma vecka går det att använda ytterst lite socker. (Det smakar en aning sötare när det är varmt, än när det svalnat.)
Lägg eventuellt i en kanelstång eller två. Kardemummakärnor är också gott till äpple.

Låt puttra ihop i några minuter.
Mixa/mosa om du inte vill ha bitar. (Mixa inte kanelstången, bara...! ;))

Lägg över i burk och... smaklig måltid!
Psssst! Det här med att micra äpplen? Funkar superbra till smulpaj också! Såhär gör jag, när jag har kort om tid, men vill bjuda på något gott:

Micra äppelklyftor medan du smälter ihop smör/margarin och socker på spisen. Rör ner sirap, havregryn, eventuellt hackade mandlar (hasselnötter, valnötter, pumpakärnor, solrosfrön, sesamfrön... man tager vad man haver!) samt gärna lite ingefära, kanel eller kardemumma. Låt röran bli homogen men inte färgad.

Lägg äppelbitarna i en form, strö smulet över och ställ in i ugnen (200 grader, eller så) tills smulorna är gyllene. Servera gärna med marsansås blandad med vispad grädde (för extra lyx) så har du en riktigt god efterrätt på nolltajm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar