3 december 2012

Eva bjuder på fika!

Adventsfika kan behöva lite uppdatering ibland, för visst kan det bli LITE många lussekatter och pepparkakor i december...? Eva bjuder på gofika på redaktionen idag, och vi mumsar på härliga citronskorpor med citrusmarmelad. Hela fina burken fyllde hon, Eva, men snart är de slut för ojojoj, vad goda de var, de små rackarna! Så här vackra är de:

Eva berättar:
Djupt ner i en flyttlåda hittade jag en kokbok från 1949, när jag röjde i mitt förråd i källaren.
Vilken skatt av härliga recept jag fann. Nu så här i citrustider tänkte jag dessa två kunde passa. Kommer säkert att dela med mig av fler så småningom.

Citronskorpor a'la Eva 
ca 45 st

110 gram smör rumsvarmt
110 gram socker
2 ägg
Rivet skal av en citron
225 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Mjölet, citronskalet och bakpulvret blandas i en annan skål. Häll i mjölblandningen, blanda. Dela degen i 3 lika stora delar. Forma degen i 3 långa ca 3 cm tjocka stänger och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 190 grader i 20 min. Ta ut plåten och skär genast stängerna på snedden ca 1,5 cm breda bitar. Ställ bitarna med den skurna sidan uppåt. Låt torka i svag ugnsvärme, 50 grader tills skorporna är torra. Vänd efter ett tag så att skorporna torkar från båda håll.Evas goda citrusmarmelad
ca 8 dl

1 apelsin
1 citron
2 clementiner
5 gelatinblad
Vatten = dubbelt upp mot fruktens vikt
Socker = fruktmassans vikt när den har kokt

Frukten sköljs väl och vägs. Dela var och en av frukterna i 4 eller 8 klyftor beroende på storleken på frukten. Skär sedan klyftorna i så tunna skivor som möjligt. Häll på det kalla vattnet och låt stå i kylskåpet under natten. Koka frukten i samma vatten sakta under lock till den är mjuk, ta prov på skalet. Sockret tillsätts, låt koka ytterligare 20 minuter, skumma av allt eftersom det bildas skum. Smält gelatinen i lite vatten och rör i.  Slå upp på varma burkar, bind över när marmeladen kallnat.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar